https://augst-cultuurfestival.nl/wp-content/uploads/2022/06/20190818-Pleinenfeest-KLEIN-FV-020.jpg

Over ons

Over ons

Het Augst Cultuurfestival is een 4-daags cultureel feest met gezellige feestavonden met bekende bands en artiesten in het feestpaviljoen en diverse andere culturele activiteiten gedurende het hele weekend. Het hoogtepunt van het Augst weekend is de Augst Cultuurparade op zondag met prachtige praalwagens en groepen/attracties uit heel West-Europa.

Door de grote naamsbekendheid mag het Augst Cultuurfestival elk jaar rekenen op duizenden bezoekers uit heel Limburg en de grensstreek met België en Duitsland. Het Augst Cultuurfestival heeft een plek op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Geschiedenis van het festival

Het eerste Oogstdankfeest in Berg aan de Maas werd in 1946 georganiseerd door Leo Horrichs nadat hij de oogstfeesten in het Noord-Limburgse Sevenum had bezocht.

De eerste optocht, vermoedelijk gehouden in 1947, bestond uit vier wagens. Alleen mensen uit het eigen dorp kwamen kijken. In de loop van de tijd is het godsdienstige karakter langzaam afgezwakt en hebben de optocht en het feest een andere uitvoering en beleving gekregen.

Spel en beweging geven de stoet een dynamisch karakter en zorgen voor een aantrekkelijk kijkspel. Een lokaal evenement is uitgegroeid tot een cultuurspektakel met optredens van groepen uit Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, de Nederlandse Antillen en Afrika.

Vanaf 2018 zijn de oogstdankfeesten verder gegaan onder een nieuwe frisse naam met een nieuw concept: Augst Cultuurfestival.